Kategóriák
Bejegyzések

Iramfutás – Zászlós futók a mezőnyben

Úgy éreztem, sikerült visszaadnom valamit a sportnak, amitől már annyi mindent kaptam…

2021-ben jelentkeztem és felvételt nyertem, így 2022-ben már Maratonman Runbassador-ként bizonyos futóversenyeken, mint iramfutó találkozhattok velem.

No, de ki is az az iramfutó?

Nemzetközileg már megszokott, hogy a nagyobb futóversenyek egyes távjain iramfutók segítik a futókat abban, hogy elérjék az általuk megálmodott és kitűzött célokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az iramfutók a mezőnytől ,,megkülönböztetve”, jól láthatóan zászlókkal, lufikkal (versenye válogatja) futnak, hogy könnyen megtaláld őket mind a rajtvonalnál, mind pedig a táv teljes egésze alatt. Minden egyes iramfutó egy előre meghatározott célidő mentén és tempóban, egyenletesen futja az adott távot.

Az iramfutó legfontosabb feladata tehát, hogy a futók számára egyenletes tempót diktáljon, hiszen a statisztikák szerint az egyenletes – és az ahhoz közeli – tempó a legkifizetődőbb egy futó számára. Ilyen tempóban a legvalószínűbb ugyanis a korábban kitűzött célidő elérése (természetesen annak összhangban kell lennie a versenyző felkészültségi állapotával is). Az iramfutó egyfajta metronómként egyenletesen menetel, emellett pedig segít, bíztat, noszogat, tartja benned a lelket és felhívja a figyelmedet a verseny közben olyan kis trükkökre, amik segíthetnek a teljesítésben.

Miért jelentkeztem?

Tavaly októberben lehetőségem volt kipróbálni magam a Generali Run Balatonfüred félmaratoni távján 6 perces iramfutóként. Amellett, hogy a Balaton partján gyönyörű helyszínen és mesés időjárásban futottam, rengeteg inspiráló történettel lettem gazdagabb.
Volt egy futó, aki abban az évben már a 12. félmaratoni távját teljesítette. Keményen edzve, elszántan üldözve a 2:10-es határ áttörését. Futott egy anyuka is, aki hosszú kihagyást követően, újrakezdve, a születésnapját ünnepelvén nagyon szépen teljesített aznap a 21,1 km-es távot.
A célban sokan megköszönték a segítségemet, ami igazán jól esett. Úgy éreztem, sikerült visszaadnom valamit a sportnak, amitől már annyi mindent kaptam az elmúlt években. Így – amikor kihirdetésre került a 2022-es kiírás – jelentkeztem.

Mi motivál?

A sport szeretetének átadása.
A sporttársak és az ő céljaik elérésének segítése.
A közösséghez tartozás érzése.
Emellet pedig kíváncsi vagyok az együttműködésben rejlő lehetőségekre is.

További bejegyzések hamarosan!
Remélem Téged is segíthetlek majd egy futásod alkalmával! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük